Királytói erdészeti múzeum
(Hansági Erdészeti Emlékgyűjtemény)
A KAEG ZRt Kapuvári Erdészetének területén található, mely a déli Hanságban a hajdani lápszigetek egyikén, a letelepülő ember tevékenységének központjává nőtte ki magát egykoron. Ezen gazdaságtörténeti emlékhely az uradalmi gazdálkodás Királytó környéki központja volt. A múlt században még erdész-lakóházként funkcionáló épületben – a múltnak tisztelettel, a jövőnek megőrzendő – erdő- és tájtörténeti múzeum került kialakításra. A múzeumban a falakon régi térképek, üzemtérképek, tablók lógnak melyeken a erdőművelésről, fakitermelésekről, vadászatokról, repülővágányokról, gazdasági kisvasutakról van szó. Az előtérben a Hanságra jellemző talajszelvény (monolit) található majd tovább haladva fakitermelésekhez és erdősítésekhez használt régi szerszámok, eszközök kerülnek bemutatásra, kiegészítve vitrinekben található régi üzemtervekkel, jegyzetekkel.
A múzeum kialakítása id. Balsay László és Balsay Endre kép- és iratanyagának felhasználásával történt, Balsay Endre Bedő-díjas erdőmérnök értékmegőrző tevékenységét dicséri, aki a mai napig gondozza, frissíti a gyűjteményt.
Szakmai tanulmányutak hagyományos bemutatóhelye.
Környezete a Fertő-Hanság Nemzeti Park védettségét élvezi, a Hanság táj szép látványként tárul a szemlélő elé (szürke marha gulya, vízi bivaly).
Elhelyezkedés:
A Királytói múzeum a Kapuvári Erdészet területén található, az ún. „Madárvártától” induló Csíkos-égeren keresztül vezető kavicsolt út mellett, a Rábca folyó Királytói duzzasztójánál. Kerékpárral vagy autóval Osli községen keresztül, Földsziget irányába megközelíthető. A látogató a táj jellegzetes pontján, a „Királytói dombon” találja meg az objektumot.

© Készítette: Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Minden jog fenntartva
Cím: 9023 Győr Corvin utca 9.
Adószám: 11131298-2-08
Bankszámlaszám: 10918001-00000002-61800027

Web page was designed with Mobirise