Göbös-majori Esterházy-istálló
A csapodi községhatárban található Göbös-major több évszázados múltra tekint vissza. Kezdetben a Nádasdy, majd később az Esterházy uradalom része volt, ma pedig a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. egyik ökoturisztikai központja.
A majorban található istállót a XVIII. század vége felé építették. Az Esterházy uradalomban gyakorolt állattenyésztés kiemelkedő színvonalának megfelelően eredetileg kétsoros tehénistállóként funkcionált. Erre utalnak a hosszfalak menti vasaltbeton vályúk és az alacsony parapetmagasságú ablakok is.
Az épület a majorral együtt 1998-ban került az erdőgazdaság tulajdonába. Ekkor a korábbi tehénistállót boxos lóistállóvá, míg a mellette álló egykori magtárépületet panzióvá építették át.
Az átalakítás során az eredeti, középső, kör alaprajzú pillérsor, valamint az ezekre és a főfalakra támaszkodó cseh-süveg boltozat is megmaradt. A megőrzött szép boltívek, valamint a 10x10 cm-es akác fakockából lerakott padló ma is a hajdani korok hangulatát idézi. A 12 db box mellett nyeregtároló is létesült.
Az egész épület úgy lett felújítva, hogy ahol lehetett, az eredeti elemeket megőrizték, ahol pedig ez nem volt lehetséges, ott az eredeti stílust vagy hangulatot varázsolták újjá. És persze a cél nem egy élettelen múzeum létrehozása volt – az objektum a lovas turisztikai központ istállójaként üzemel.

© Készítette: Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Minden jog fenntartva
Cím: 9023 Győr Corvin utca 9.
Adószám: 11131298-2-08
Bankszámlaszám: 10918001-00000002-61800027

How to create your own site - Find more