Fertődi „Bagatelle”
A fertődi kastélyparkot ékesítő szórakozóházak között a legnagyobb volt a kínai mulatóház, az ún. Bagatelle. Kétemeletes, díszes épület volt, melynek karzatára csigalépcsőn lehetett feljutni. Az öttengelyes épület főhomlokzatát karcsú pilaszterek tagolták. A tető zöldre és pirosra festett volt, csúcsán egy kínai ült napernyővel. A tetőn és annak kiugró részein kis csengettyűk függtek, melyek a legkisebb szellőtől is kedves harangozást csaptak. Az emeleten és a földszinten öt-öt kis szoba és egy-egy nagyméretű középső terem épült, ahol kisebb társaságok részére a herceg bálokat rendezett.
A falakat kínai tájképek díszítették. A bútorzat kínai, sőt minden berendezési tárgy Keletről származott. A zenészeknek külön erkélyük volt; bál alkalmával aranyba, ezüstbe kellett öltözniük és kínai módra sárga, csengettyűs kalapot kellett hordaniuk.
A Bagatelle elnevezés eredete közismert: Mária Terézia látogatásakor Esterházy „Fényes" Miklós bemutatta a mulatóházat. A királynő megkérdezte tőle, milyen összeget fordított a megépítésére. A nagystílű életviteléről híres herceg válasza egy kézlegyintéssel ez volt: "Ah, bagatelle".
Az eredetileg 1773-ban épült, chinoiserie elemekkel díszített épület a XIX. században elpusztult. Az elmúlt években végzett kutatások megtalálták a mulatóház alapjait, amelyre 1987-ben felépült egy modernebb formájú Bagatelle. Ma a körülötte található parkerdőt is fenntartó Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. szálláshelyeként működik, melyet főleg esküvők alkalmával, exkluzív rendezvényekhez vagy a kastély programjaihoz kapcsolódóan vesznek igénybe.

© Készítette: Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Minden jog fenntartva
Cím: 9023 Győr Corvin utca 9.
Adószám: 11131298-2-08
Bankszámlaszám: 10918001-00000002-61800027

Build a free site with Mobirise