Lés-erdő felújítás pályázat I. (előkészítő) szakasz

A Fertődi Esterházy-kastély parkjának helyreállítása, II. ütem: a LÉS – ERDŐ rekonstrukciója pályázat I. (előkészítő) szakasz

Előkészítő szakasz KEOP – 7.3.1.3/09 – 11 – 2011 - 0009

2011/ május / 23

 

A projekt fő célja a fertődi Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részének, az ún. Lés-erdőnek a helyreállítása. E park hazánk egyik legnagyobb, nemzetközi szinten legfontosabb és legismertebb történeti kertje. A jelen projekt a park komplex helyreállításának II. ütemeként valósul meg

 

A pályázatot a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ,  és Fertőd Város Önkormányzata közös konzorciuma adta be. A projekt előkészítő szakasz nettó összköltsége: 15 M Ft volt 85 %-os támogatottság mellett, amiből a közbeszerzés, tanulmányok, vizsgálatok, tervezés tájékoztatás és nyilvánosság és a projektmenedzsment költségei fedezhetők.

A tényleges megvalósítás tervezett összes költsége: 250 M forint, a megvalósítás tervezett időpontja: 2014. január 1 – 2015. június 30. A megvalósítási szakasz támogatásáról 2013. 10. 30-án kelt a támogatási döntés.

 

  A projekt a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezetésével valósul meg.

  A Lés-erdő a 18. században vált a park részévé, „mulatóerdőként”. Mária Terézia és Esterházy Fényes Miklós herceg   más vendégei napokat töltöttek el a mulatóházakkal, profán templomokkal, szökőkutakkal és egyéb látványosságokkal ékesített területen, amelyben több ezer fából álló, a környező tájba kifutó fasorokat ültettek. A kastély erkélyétől induló, majd az erdőn keresztül futó allék képezték a mulatóerdő vázát, s adták a „magyar Versailles” világraszóló dimenzióit. A részben a 18. században, részben a 19-20. század fordulóján ültetett fasorokból az erdő területének csökkenése ellenére ma is több mint háromezer sorfa és mintegy kilenc kilométer allé létezik, ami Schönbrunn mellett egyedülálló Közép-Európában.

A tervezett beavatkozások a parkrész legfontosabb és legveszélyeztetettebb állapotú elemeinek, az évtizedeken át elhanyagolt fasoroknak a szakszerű pótlását, kisebb mértékben újraültetését, a még megmenthető, rendkívül nagy értékű idős sorfák egyedi ápolását tűzik ki célul, amelyhez a fasorok barokk formára metszése, az időközben benőtt nyiladékok rekonstrukciója, a legfontosabb sétaútvonalak helyreállítása és az zöldfelületek bozóttól való megtisztítása készül el. Egy készülő kiállítás keretében a látogatók megismerkedhetnek a „mulatóerdő” történetével.

A tervezett beruházás hazánk legfontosabb, de viszontagságos sorsú történeti kertjének méltó helyreállítása mellett annak fenntarthatóvá tételét is elősegíti.

 

A projekt fontosabb számszerűsíthető eredményei:

Beavatkozási terület: 176 ha, Idős fák kezelése, ápolása: 1884 db

Fasorban ültetett fák: 1906 db, Meglévő fasori fák „alakra” metszése: 1423 db

Meglévő erdőrészletek mentesítése az invazív növényektől: 5 ha

Meglévő erdőrészletek mentesítése kúszónövényektől, fakárosító borostyántól: 150,3 ha

Erdőtelepítés intenzív módszerekkel: 5,02 ha

Felújított, újjáépített (szórt burkolatú) sétányok: 8910 m2 (3564 fm)     

Vadvédő kerítés építése: 6441 fm

 

További dokumentumok:

A Lés-erdő rekonstrukciója - lakossági tájékoztató

Meghívó nyitórendezvényre