Bálványfairtás II.

A bálványfa terjedésének megakadályozása a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. területén 

 

Amennyiben információra van szüksége a támával kapcsolatban, bátran hívja a 

06 96 529-450 -es központi számunkat,

vagy írjon az info@kaeg.hu e-mail címre.

 

A projekt megvalósítója a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.

A projekt azonosítószáma: KEOP–3.1.2./2F/09–11–2013–0016

 

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG Zrt.) összesen 133,8 millió forint összegű támogatást nyert el ezen program keretében. 

A pályázat komplex célkitűzése az őshonos növény és állatfajok védelme, élőhelyük hosszú távú megőrzése. Ennek érdekében a természetközeli erdőgazdálkodás feltételeinek megteremtése, az emberi tevékenységek során kialakult másodlagos élőhelyek fenntartása és az invazív fajok (a behurcolt, nem őshonos, az adott terület élővilágára agresszív terjedésükkel veszélyt jelentő fajok) visszaszorítása.

 

A bálványfa (mely nem azonos az ecetfával) 25 méteres magasságot elérő, egyenes törzsű, ritkás ágrendszerű és laza lombozatú fafaj. Káros hatása legfőképpen abban áll, hogy agresszív térfoglalásával elveszi az élőhelyet az értékes, őshonos erdőtársulásoktól. Többnyire vasúti töltések mellől, temetőkből, elhanyagolt magánterületekről jut szárnyas magjával az értékes élőhelyekre. Ahol elegendő fényhez jut, ott megveti a lábát, majd gyökérsarjaival terjeszkedni kezd. Gyökere, kérge, lombja mérgező, keserű, kellemetlen szagú anyagokat tartalmaz, ezért sem a gombák, rovarok sem az emlősök nem károsítják az élő fát, viszont a gyökereiből kioldódó vegyületek akadályozzák más fajok fejlődését. A kialakuló összefüggő bálványfa foltok élővilága szegényes; ökológiai, gazdasági és turisztikai szempontból egyaránt csökkent értékűnek tekinthető.

 

Ez az igénytelen, Délkelet-Ázsiából származó növény néhány évtized alatt a parlagfűnél is veszélyesebbé vált, és erdeinkben, különösen a kisalföldi homokvidéken (Győr-Gönyű-Nagyszentjános-Bőny térségében), az egykori futóhomokos területeken terjedt el. Ha a lehető legrövidebb időn belül nem indul meg az intenzív védekezés ellene, olyan fertőzést okoz, aminek messzemenő következményei lesznek környezetünkre.

 

A bálványfa fertőzöttség felszámolása és a visszafertőződés megelőzése érdekében elengedhetetlen a kapcsolódó területek bálványfáinak egyidejű irtása, ugyanis a helyi próbálkozások csak rövidtávon hozhatnak eredményt. A bálványfa irtásának többféle módja ismeretes; ezek közös jellemzője, hogy vegyszer pusztítja el az egyedeket, mivel a mechanikai eltávolítás a rendkívül erős sarjadzás miatt önmagában nem vezet eredményre. A tervezett beavatkozási területeken a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fertőzöttségi osztályokba osztotta be aszerint, hogy milyen mértékben borította el őket a bálványfa. A tevékenység során a cég különféle kezelési módszerek alkalmazását tervezi, úgy mint mechanikus irtás, kézi permetezés, ecsetelés, injektálás, valamint e két utóbbi kombinációja.

 

A projekt eredményeként a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 681,33 hektár területen végzi el a bálványfa irtását, mellyel 1766,45 hektár területen mérsékelik a terjedésével eddig okozott, és a jövőre nézve még a jelenleginél is sokkal nagyobb mértékben várható károkat.

 

 

Kapcsolat:

Iványi Ákos projektvezető

20/ 464 2337

ivanyi.akos@kaeg.hu

 

Kapcsolódó dokumentumok:

Meghívó nyitó rendezvényre

A bálványfa pályázat bemutatása

A pályázat ismertetése

Bálványfa bemutató

Tudnivalók a bálványfáról

Meghívó terepi bemutatóra

Sajtóközlemény -Bálványfa 2. terepi bemutató 2014.05.20.

Tanácsok bálványfa eltávolítására

Tájékoztató kiadvány

Projektzáró meghívó

Projektzáró sajtóanyag

 

Kapcsolódó galériák:

Projektnyitó

Terepi bemutató

B.fa pályázat kiadványai

Képek a bárványfáról

Ismeretterjesztés, tájékoztatás a bálványfa pályázat keretében

Projektzáró