Gyümölcsoltási programok

Március 25-e a népi hagyományok szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ebből az alkalomból a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. ötödik éve szervez, ingyenes gyümölcsfa oltást a nagyközönség számára. Az előző évek nagy sikere és a résztvevők lelkesedése hívta életre új programelemünket a gyümölcsfa oltóvessző gyűjtését.

A 2019-es Év Fája a sajmeggy. Az Országos Erdészeti Egyesület által, több mint húsz éve elindított kezdeményezésnek a fő célja az erdészeti jelentőségű, de háttérbe szoruló fafajok népszerűsítése. A sajmeggy valóban ilyen faj, erdeinkben visszaszorulóban van, viszont kertészeti, gyümölcstermesztési jelentősége jóval meghaladja az erdészetit. A világon ma millió szám nevelnek sajmeggy csemetéket, hogy azokra gyümölcsöt termő cseresznyét és meggyet szemezzenek és oltsanak, mert kiváló alanyai azoknak.

Programunk célja, hogy az őshonos magyar gyümölcsfajták fogyasztását és továbbörökítését elősegítse. Ennek érdekében erdészeink jól hasznosítható tanácsokkal látják el az érdeklődőket.

 

2019. március 2. (szombat) 10 óra
Gyümölcsfa oltóvessző gyűjtési bemutató

A résztvevők megtanulhatják, mikor és hogyan tudnak kedvenc gyümölcsfájukról szakszerű módon oltóvesszőt gyűjteni, a megfelelő tárolás után pedig az Erdőgazdaság által biztosított sajmeggy vadalanyra saját oltványt készíteni.

Részvétel feltétele: pontos érkezés (A résztvevők csoportja több helyszínre fog ellátogatni, ezért későbbi csatlakozásra nincs mód)
Eszköz igény: metszőolló (egyéb felszerelés nem szükséges)
A program várható időtartama a résztvevők számától függően 1-2 óra.
Séta hossza 1-2 km.

 

2019. március 30. (szombat) 14-17 óra között
Gyümölcsfa oltás

Azok a vendégeink, akik a tavasz legelején begyűjtötték meggy és cseresznye oltóvesszőiket sajmeggy vadalanyt kapnak Erdőgazdaságunktól ajándékba oltványaik elkészítéséhez.

Azokat az érdeklődőket, akik még most ismerkednek a gyümölcsoltás rejtelmeivel, a Sokorói dombság, őshonos meggy és cseresznyefáinak oltóvesszőivel és sajmeggy vadalannyal, valamint szakszerű tanácsadással várjuk.

Az oltáshoz szükséges eszközöket a szervezők biztosítják. A program látogatására folyamatosan van lehetőség 14 és 17 óra között.

Mindkét programot az időjárástól függetlenül megtartjuk.

A rendezvényen való részvétel ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvények helyszíne a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., Ravazdi Erdészeti Erdei Iskolája, 9091 Ravazd, Erdészet út 1.

Információ kérhető: libor.maria@kaeg.hu e-mail címen, vagy a 06-20-599-7838-as telefonszámon, Libor Máriától.


Vissza