A Pannonhalmi Főtérről a Lombkorona Tanösvényre

Az erdőgazdaságok felett a tulajdonosi jogokat a Magyar Állam gyakorolja. A tulajdonos elvárása felénk, az erdővagyonnal történő korszerű szemléletű gazdálkodás mellett az is, hogy közérdekű feladatokban is szerepet vállaljunk.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. életében vannak a közjóléti tevékenysége keretében fontos szerepet játszó, nagy anyagi ráfordítással megvalósuló események. Ilyen volt pl. a közelmúltban átadott Lila-hegyi kilátó, vagy a hatalmas közönségsikert arató Pannonhalmi Lombkorona Tanösvény.

Vannak ugyanakkor szinte csak jelképes anyagi ráfordítást igénylő, de jelentőségét tekintve ugyanolyan fontossággal bíró fejlesztéseink is.

Ennek egyik szép példája a napokban elkészült - a pannonhalmi főtérről induló, a Gesztenyés horgon a Szent Szórád pihenőn keresztül a lombkorona tanösvényig vezető – útszakasz.

Megvalósulása igazi közösségi összefogás eredménye, hisz Pannonhalma város Önkormányzata és a „Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete” világörökségi terület fenntartója a KAEG Zrt. együttműködésével jött létre.

A főapátságot körül ölelő, védett természeti területen lévő erdőt közjóléti célokra használjuk. Érinti több tanösvény, itt található a Boldog Mór kilátó a Milleniumi emlékmű, a Boldogasszony kápolna, és a legújabb büszkeségünk a Lombkorona Tanösvény is.

Mindezeket eddig csak az egész Pannonhalmi-dombot megkerülve lehetett elérni, de mostantól egy 15 – 20 perces sétával is fel lehet jutni a dombtetőre.

Indulás a városka főteréről, a Gesztenyés – horgot hirdető táblától. Kis séta a mérsékelt emelkedőn, egészen a domboldalba épített kétszer 35 lépcsőfokon lépkedve, elérünk egy komolyabb emelkedőig. Innen felfelé a kavicsozott, most szépen kitisztított ösvényen át a Szent Szórád pihenőhöz érkezünk, ahonnan már csak pár perc séta és látszik is a Lombkorona Tanösvény alsó szára.

Innen már nem is kell több információ, hisz bármerre is indul el a látogató, egyedül is felderítheti mindazt a látványosságot amit a korábbiakban említettünk.

Néhány tanács azoknak, akiknek kedvet csináltunk a helyszín bejáráshoz: Természetesen ide túracipő kötelező! Kerékpárosok, és kicsi gyermekekkel érkezők számára továbbra is inkább a hagyományos közúti útvonalat ajánljuk! Esős időben fokozott elővigyázatossággal vágjanak neki a kalandnak!

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nevében jó túrázást, kellemes időtöltést, maradandó élményeket kívánunk!

További képek


Vissza