Talajtanos szakmai nap 2017-ben

Az erdész szakma látványos területét képező faültetés és a fakitermelés mellett vannak legalább ennyire fontos, de a külső szemlélő számára szinte észrevétlen dolgok, mint pl. a minden új telepítést kötelezően megelőző talajvizsgálat. Aminek fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy eredménye döntően befolyásolja egy adott területre milyen fafaj kerüljön elültetésre.

Szakmailag egyértelmű, azt kell ültetni ami az adott termőhely tulajdonságait tekintve a legkedvezőbb. (Természetesen nem ez az egyetlen tényező, ami befolyással van az ültetett növénykultúra fejlődésére, mert szerepe van ebben, többek között, az éghajlati tényezőknek vagy a földrajzi elhelyezkedésének).

Ezért is fontos, hogy a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. minden év őszén beiktat szakmai programjába egy napot, amikor az érdeklődő szakembereknek és a meghívott vendégeknek egy a témában elméletben és a gyakorlati ismeretekben is kiváló szakember az éppen aktuális helyszínt vizsgálva eleveníti fel az erdészeknek az iskolában tanult ismereteiket.

A Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Győri Erdőgazdasági Helyi Csoportja  „Talajtanos Szakmai Napjának” minden évben másik erdészet, - idén a ravazdi - volt a házigazdája.

Társaságunk szakemberei nemcsak azért szeretik ezt a már évek óta minden ősszel megrendezésre kerülő szakmai napot, mert a részvétel pontot ér, hanem azért is mert a rendszeres meghívott vendég előadó Dr. Kovács Gábor egyetemi docens olyan jó ismerője a témának, hogy a sok éves gyakorlattal rendelkező erdészeknek is élmény hallgatni őt.

A termőhelyismereti tudnivalókat ugyanilyen szívesen hallgatták idén is, a szakma más területén tevékenykedők, mint a NÉBIH (erdészeti hatóság) és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság képviselői is.

A sok, az adott helyszínre jellemző információ mellett a jelenlévők megtudhatták, miért volt fontos pl. mélyforgatással előkészíteni a telepítést, és azt is, hogy mért nem szeretjük a meszes talajokat. Mért nem szeretjük?

Mert a magas mésztartalom talajhibának minősül ugyanis növeli a talaj holtvíz tartamát, és gátolja a növények fejlődéséhez szükséges nyomelemek felvételét azon tulajdonsága miatt, hogy a mész számos nyomelem ion antagonistája.

A több helyszínen előkészített talajszelvény gödörben látottak kielemzésével, a jelenlevők számos ilyen és ehhez hasonló, munkájuk során jól hasznosítható információhoz juthattak, amit hasznosítani tudnak majd a gyakorlati munkájuk során.  

További képek


Vissza